cum iti dai seama cand cineva te minte

de L

p m-a tinut 10 minute in fata metroului ca sa-mi faca jocuri ale mintii. stiu ca e o preocupare care face cumva parte din indeletnicirea omului pesterii, dar individul e foarte preocupat de cum iti dai seama cand cineva te minte. pai e foarte simplu. in 99,99(9)% din cazuri nu-ti dai seama. in rest, poti banui ca esti mintit, iar datile in care ai stiut sigur, si chiar asa a si fost, pot fi numarate pe jumatate dintr-un sfert de degete de la o mana.

desigur, orice informatie credibila incepe acum cu „studiile spun”/”conform cercetarilor”, si nimeni nu mai crede in argumentul „pentru ca asa zic eu si eu am mereu dreptate”. deci: studiile, de tipul celor pe care le gasim in cool girl pe o pagina foarte frumos colorata, spun ca exista anumite indicii care pot sugera ca individul minte. raspunde prea repede la intrebare, isi subtiaza vocea, isi acopera gura cu mana, evita contactul vizual etc. etc. lumea pune botul la orice, lumea devine, imediat dupa ce a citit un studiu, un fel de cal lightman din lie to me.

nu oricine e specialist in depistarea minciunii, dar oricine poate fi foarte bun in a minti. esti mintit chiar daca incerci tu sa urmezi sfaturi mega stupidedin vreo telenovela, de genul „priveste-l in ochi si-o sa-l vezi cand minte” sau „daca-l cunosti 100%, iti vei da seama mereu cand minte”. toate „indiciile” de care se vorbeste sunt doar sugestive, niciodata nu e o chestie sigura, o regula fixa, absolut totul depinde de context.

sigur, jocurile mintii sunt bune, dar de mintit continui sa fii. asta spre dezamagirea celor care teribil de cliseic si foarte trivial se descriu ca persoane carora nu le place sa fie mintite. ‘ai ma, nu mai spune…

Reclame